17 april 2015

DIY Borstvoedingspads

Mmm, dit klinkt niet als mijn meest wervende titel tot nog toe. Maar duidelijk is hij wel. Ieder die niets met borstvoeding en pads te maken wil hebben... men zapt nu weg...

Het begon met die blogs over die billendoekjes, de cheeky wipes. Het welbevinden over wasbare billendoekjes (incluis de webshops waar deze te vinden) is in blogland al langer bekend. Ik schuimde die sites ook al eens af, maar de stap was steeds te groot. De combi Ada, kaka en zo'n doekje... Misschien dat ik dat een andere keer uitleg. Hoewel de woorden veel, plat en diarre zouden al een belletje moeten doen rinkelen. 

Maar goed, het ging hier over iets anders. Hoe kom ik nu aan die borstvoedingspads. Gewoon omdat ik deze ook eens zag opduiken op zo'n site voor herbruikbare doekjes. Eerst wilde ik ze nog simpelweg bestellen. Als ik gewoon nog maar denk hoeveel dozen van die wegwerpbare pads ik al gekocht heb, dan is de rekensom snel gemaakt. Maar toen maakte mijn hersenen een gedachtensprongetje dankzij een blogpost over zelfgemaakte cheeky wipes. 

Eigenlijk hoeven die pads zelfs helemaal niets te kosten! In een uurtje tijd leg je namelijk zelf een hele voorraad aan.

Een zacht stuk katoenen stof is alles wat je nodig hebt. Ik gebruikte een moltonnetje voor op de babymatras dat ik hier nog had liggen. Deze vind je in de Hema en af en toe ook in de Wibra.

Na een beetje experimenteren, kwam ik tot deze conclusies:
* Was het stof eerst. Want ja het krimpt de eerste keer dat je het wast.
En het stof pluist minder onder de naaimachine.
* Vier lagen werken het best. Drie lagen zijn alleszins te dun.
* Vouw het stofje in vier en verdeel het dan onder in gelijke delen.
Daar teken je dan makkelijk een cirkel in met de losse hand (of gebruik de keukenrol...). Een diameter van 10 cm is groot genoeg.
* Knip een driehoekje uit elk rondje. Dat zorgt voor een mooi 'cupje'.
Zonder wapperen de randen een beetje uit.
* Stik met een zigzagsteek langs de randen.
Begin te stikken vanaf het midden langs de uitgeknipte driehoek en stik dan verder langs de rand.

Voila, ik zag dat er ook herbruikbare maandverbanden bestaan. 
Maar voorlopig wil ik daar nog even niet aan denken...

4 opmerkingen:

 1. leuke post, en wat gek is, ik kocht nooit zo een pads, gaf tot vorige zomer 15 maanden borstvoeding aan de zoon en nu alweer 6 maanden aan de dochter en had nooit een zoiets nodig, echt gek. veel melk hier maar ik krijg niet zomaar een toeschietreflex, tenzij een baby drinkt en dan nog enkel aan de kant waar die drinkt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel gek ja. Ondertussen valt het wel mee met de toeschietreflex en ook tussendoor, maar ik heb het sowieso altijd aan de andere kant als ze begint te drinken.

   Verwijderen
 2. Moedig! Bij mij waren die wasbare padjes nooit genoeg... Wij hebben wel cheeky wipes en dat werkt prima! Ik vind dat je na jaren wasbare luiers te gebruiken toch veel minder 'vies' bent van wat pipi of kaka. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog moediger, die wasbare luiers. Als we terug verhuisd zijn, wil ik er ook mee beginnen. Binnenkort ga ik alvast naar een info-avond en anders moet ik ook eens bij jou om raad. Ik vind die kaka niet zo vies, maar het is altijd zo veel. En ik vraag me dan af wat er dan met die kaka en dat doekje moet gebeuren...

   Verwijderen